DOWN-KÓR SZŰRÉS - Tatai Kórház

  

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

DOWN-KÓR SZŰRÉS

Archívum > Weboldal

DOWN-KÓR SZŰRÉSE

A Down-kór a leggyakrabban előforduló kromoszóma-rendellenesség, amely jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz. Gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. Míg a 30 éves várandósok körében minden 1000-dik esetben fordul elő, 40 éves korban már minden 100-dik terhesség Down-kórral sújtott.
A rendellenesség esetleges jelenlétére a magzati kromoszómavizsgálat ad diagnózist, de a magzati sejtek nyerése (magzatvízvétel, illetve magzatburokboholy-vétel) a várandósok 1–2 százalékában terhességmegszakadást, spontán vetélést okozhat. Éppen ezért, a fejlett egészségügyi kultúrájú országokban azt javasolják, hogy e kockázatos beavatkozás szük-ségességének eldöntésére ne pusztán a várandós életkora, hanem komplex szűrővizsgálat eredménye szolgáljon alapul.


FONTOS TUDNIVALÓK!

Magyarországon a Magzati Diagnosztikai Központ végzi a legnagyobb számban a Down-kór terhesség alatti szűrővizsgálatát. A Központ által a várandósok mintegy harmadának nyújtott szűrés minőségi színvonalát a szakterületen világvezető angol Wolfson Betegségmegelőzési Intézettel kezdetek óta fennálló szoros együttműködés is biztosítja.


A vizsgálat elvégzéséről érdeklődjön gondozó orvosánál.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz